STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information för studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet

Visa rutor

Inför höstterminen 2024

Innan terminsstart brukar jag få många frågor på mail. Eftersom jag är på semester 11/7-19/8 svarar jag på några av de vanligaste här, och hoppas att det hjälper tills jag är tillbaka eller att någon annan har omedelbar hjälp åt er (och här är ett inlägg om effektiva mail).

Vill ansöka men missade göra det? Det går att göra en sen ansökan på nästan alla våra kurser, den öppnar den 15/7. Hur det fungerar med själva ansökningsprocessen har antagning.se svar på.

Hittat en kurs på hemsidan som inte går att söka?ark.lu.se under ”utbildning” finns även kurser som inte går den här terminen. Flera av våra kurser är s.k. periodiserade, d.v.s. de går i intervall. T.ex. går våra fortsättningskurser bara på våren, och våra kandidatkurser bara på hösten. Våra osteologikurser går vartannat år. Att äldre eller just nu inaktiva kurser ligger kvar under utbildning är för att de ska vara sökbara för planering.

Blivit antagen, och nu då? Glöm inte att svara ja på antagning.se, och kom på introduktionsmötet. Där kommer du att få information om allt som ska hända under terminen, om tentor och om hur institutionen fungerar, och du blir också registrerad. Du borde ha fått ett välkomstmail från institutionen också, men om det inte dykt upp kan du höra av dig till susanne.karlsson@ark.lu.se, vår utbildningsadministratör som kan kolla så vi fått rätt mailadress till dig. Här finns också information  du kan använda dig av.

Antagen med villkor? Det är en formulering som kommer på ditt antagningsbesked om det finns krav som du inte uppfyllde vid ansökningstillfället. T.ex. behöver du ha tagit ut din kandidatexamen (och inte bara klarat av din kandidatkurs) innan du kan bli registrerad på masterprogrammet. Det gör du genom Ladok (i menyn till höger) och frågor ställer du till examensavdelningen. Vänta inte till sista ögonblicket för det är längre handläggningstid i början av terminen. Det kan också röra sig om att du fattas poäng från din förra kurs för att komma in på nästa, då är det extra viktigt att du gör tentan/skriver uppgiften under uppsamlingstillfället 16/8, anmälan för hemtentorna är stängd men salstentor går att anmäla sig till i Ladok 1-3 veckor innan. Svenska lärosäten är kopplade till Ladok så de poängen kommer att vara registrerade i förväg.

Ångrat dig? Om du blivit antagen men inte vill ha din plats går du in på antagning.se och tackar nej. Ju förr du gör det desto större sannolikhet att en annan student får chans till platsen. Om du ångrar dig efter kursstart är det viktigt att du avregistrerar dig hos utbildningsadministratören också, så att det inte ser ut som om du gått hela terminen utan några poäng.

Fått en reservplats? Då är det helt en fråga om vilken kurs och vilka studenter som är före dig ifall du kommer in eller inte. Det finns inget att göra utom att vänta, reserver blir kallade i den ordning de är i systemet. Vi meddelar reserver löpande under hela första veckan på terminen. 

Behöver stöd under studietiden? Ifall du har funktionsnedsättning och skulle behöva anteckningshjälp, personlig mentor, extra tid vid tentor, tillgång till dator under tentorna och liknande, så ska du göra en ansökan om riktat pedagogiskt studentstöd. Du behöver inte ha tidigare läkarintyg eller utredning för att påbörja ett samtal med dem men ifall du har intyg tar du med det.

Vad innebär kick-off? Det är ett tillfälle då alla studenter och lärare kan träffas och prata en stund innan terminen tar fart ordentligt. Vi har fyra olika ämnesområden på institutionen och studenter som gått olika långt inom sitt eget område eller inom flera, och det här är chansen för alla att ses. Eftersom minglande är en så stor del av arbetslivet och en förmåga man tränar upp försöker vi få in tillfällen för det under utbildningen. På kick-offen assisterar vi minglandet med en bingobricka där du kryssar i rutor efterhand som du hittar personer att säga hej till. Terminens kick-off är onsdagen 4/9 kl 16-18 (ca), och jag hoppas på att få se alla där!

Missa inte heller studentföreningen KNUTs olika arrangemang under terminsstarten. Det är ytterligare ett sätt att lära känna sina framtida medstudenter och kollegor och de drar igång redan på måndagen 2/9.

Och jag hoppas på att det här hjälper tills jag är tillbaka och kan svara på frågor direkt igen. Vi ses till hösten!

10 juli, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Sen anmälan har öppnat!

Ibland kan inspirationen och insikten slå en efter att antagningstiden är över, och om så var fallet så öppnar våra kurser för sen anmälan idag (15 juli, för höstterminen 2024)! Sök på vår institution eller ämne på antagning.se eller gå in på vår hemsida ark.lu.se och följ länken till kurserna.

Den sena anmälan hanteras i ansökningsordning så vänta inte med att skicka in din ansökan om du har förhoppningen att läsa hos oss i höst. Vi vet inte förrän efter uppropet hur många som tagit sin plats i besittning och först därefter kommer de från reservlistan och sen anmälan att kontaktas i turordning. 

Lycka till!

15 juli, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar


Stöd under sommarkurs

Till våra studenter med pedagogiskt stöd: om du tänker gå en sommarkurs och vill kunna åberopa ditt pedagogiska stöd behöver det finnas ett aktuellt beslut om att du har den rätten. Behöver du söka nytt eller förlänga ditt beslut gör du det på samma sätt som första gången du sökte, genom Nais, och deadline för det är 7/6. 

27 maj, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

41st Interdisciplinary Viking Symposium

Tomorrow is the 41st Interdisciplinary Viking Symposium – here at LUX! Everyone is welcome to attend, it’s totally free (in LUX C126) and the  programme can be downloaded here. It starts at 10.30 with registration and coffee and then moves on to the talks with a break for lunch. 

10:30-10:50Coffee and registration 
10:50-11:00

Fredrik Ekengren & Stella Macheridis (Lund University)

Welcome and introduction
 
11:00-11:30

Charlotte Hedenstierna-Jonson (Uppsala University)

From Viking Phenomenon to the World in the Viking Age
KEYNOTE
11:30-12:00

Ben Raffield (Uppsala University)

In the Shadows of Inequality: Investigating Structural Violence in Viking Age Scandinavia
 
12:00-13:30Lunch 
13:30-14:00

Fredrik Ekengren, Helene Wilhelmson, Stella Macheridis, Kristina Jennbert & Elisabeth Iregren (Lund University)

On the Cusp of the Viking Age – The Nabberör Boat Grave Revisited
 
14:00-14:30

Ing-Marie Back Danielsson (Lund University)

Affect as effectuation: The enlargement of Viking Age button on bow brooches in eastern Middle Sweden
 
14:30-15:15Coffee and poster presentations 
15:15-15:45

Nybjörn Gustafsson (MARIS/Södertörns högskolay)

Finding foreign footholds on early naval installations in south eastern Sweden
 
15:45-16:30Discussion 
16:30End 

Admission is free!

 

27 maj, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Bibliotekets uppsatsworkshoppar // The Library’s Essay Workshops

Öppna laborationer för uppsatsskrivande studenter

Utöver våra Kom med din text-workshoppar som löper på på torsdagarna 15–16 fram till terminsslut i SOL:B210 kommer vi i maj även att erbjuda våra LUP Student Paper-drop-ins i Zoom, där vi svarar på frågor kring hur man laddar upp sin färdiga uppsats i databasen. Tipsa gärna era studenter!

Publicera din uppsats i LUP Student Papers (drop-in)

Är din uppsats färdig och du vill att fler än din handledare och din opponent ska få läsa den? Behöver du hjälp med att publicera den i LUP Student Papers? Kom förbi vårt Zoom-rum närsomhelst under tiderna nedan och få hjälp med detta av en bibliotekarie!

Torsdag 23 maj 2024, 13:00–15:00, Zoom
Tisdag 28 maj 2024, 10:00–12:00, Zoom  

Zoomlänkhttps://lu-se.zoom.us/j/69988863399

Översikt över denna termins workshoppar

//

Open workshops for students

Besides our Come by with your text hours every Thursday (15–16 in SOL:B210) which we are offering until the semester ends, there are also two Zoom drop-ins where students can ask questions about how to upload their theses to LUP Student Papers during May. Feel free to tell your students about those!

Publish your essay in LUP Student Papers (drop-in)

Have you finished your essay and would like to make it openly available for others to read? Do you need help publishing it in LUP Student Papers? Come and ask a librarian during our open LUP Student Paper labs!

Thursday 23 May 2024, 13:00–15:00, Zoom
Tuesday 28 May 2024, 10:00–12:00, Zoom

Zoom linkhttps://lu-se.zoom.us/j/69988863399

 

Open workshops for students this semester

15 maj, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Dagbokens dag 12/5

12 maj – dagbokens dag

Den 12 maj 2024 fortsätter Folklivsarkivet sitt årliga upprop efter dagboksanteckningar för att fånga vardagen för människor över hela Sverige. Dagböckerna arkiveras i Folklivsarkivet och är tillgängliga för forskning och allmänhet. Dagbokens dag är ett samarbete med Mass Observation Archive vid Sussex universitet.

https://www.folklivsarkivet.lu.se/ 

 

10 maj, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar


LUX 9-12/4

Nu kommer nästa helg att ta med i beräkningarna ifall man vill nå personal, lokal eller bibliotek på LUX.

LUX öppettider under Kristi himmelfärdshelgen

9 maj: stängt (även för HT-studenter och studenter vid Institutionen för kommunikation och medier).

10 maj: 9.00–14.00

11 maj: 11.00–16.00

12 maj: stängt (även för HT-studenter och studenter vid Institutionen för kommunikation och medier).

Vid frågor, kontakta vaktmästeriet, vaktmasteri@lux.lu.se

 

//

Here are times to take into consideration if you have need of staff, rooms or the library at LUX this week and weekend.

LUX: Opening hours May 9–12

May 9: closed (also for HT-students and for Department of Communication and Media)

May 10: 9:00 a.m.–2:00 p.m.

May 11: 11.00 a.m.–4.00 p.m.

May 12: closed (also for HT-students and for Department of Communication and Media)

If you have questions, please contact the caretaker’s office, vaktmasteri@lux.lu.se

6 maj, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

LUX 30/4-1/5

LUX öppettider under valborgshelgen

30 april: 7.30–14.00 (efter kl 14.00 kommer inte heller HT-studenter och studenter vid Institutionen för kommunikation och medier in i huset).

1 maj: stängt (även för HT-studenter och studenter vid Institutionen för kommunikation och medier).

 

LUX: Opening hours April 30-May 1

April 30: 7.30 a.m.–2.00 p.m. (after 2.00 p.m. HT-students and Department of Communication and Media students have no access into the building)

May 1: closed (also for HT-students and for Department of Communication and Media)

.

29 april, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg