STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information för studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet

Studenthälsans lunchföreläsningar

Studenthälsan kan mest om hur och av vad studenters mående påverkas. De har bland annat kurser i att hantera självkritik i studier, grupper för att lära sig våga tala, och de har satt ihop ett föreläsningsprogram för hösten som är till för alla med funderingar kring sin studiesociala situation eller sitt mående. Föreläsningarna ligger vid lunch, tar upp viktiga ämnen och är på zoom så det är lätt att delta. Här är höstens schema:

Onsdagar klockan 12.15–13.00

Föreläsningarna hålls via Zoom och länk skickas till dig via e-post när du anmält dig.

29 september: Studera på distans

Det är märkliga tider, särskilt för studenter. Stora krav ställs på oss när vi skall sköta studier på distans. Vi står inför nya utmaningar och tvingas till nya rutiner som kan vara alt annat än enkla att få till. Under denna föreläsning pratar vi om hur distansstudier kan påverka oss och hur vi kan förhålla oss och hantera denna situation på ett hållbart sätt.

Anmäl dig till föreläsningen Studera på distans

6 oktober: Ensamhet

Ensamhet kan vara tungt att bära och svårt att prata om. Trots att det är så vanligt. Denna föreläsning är till för dig som vill veta mer om ensamhet och vad man kan göra för att hjälpa sig själv eller någon annan att hantera den.

Anmäl dig till föreläsningen Ensamhet

13 oktober: Stress och studier

Föreläsning som lär dig förstå vad stress är, varför vi blir stressade och hur vi kan hantera det. En föreläsning för dig som känner att studietiden kan bli för mycket ibland och vill lära dig mer om hur du kan minska och förebygga stress i tillvaron.

Anmäl dig till föreläsningen Stress och studier

20 oktober: Uppsats (Hållbar student)

Tips på hur du kan undvika de vanligaste psykologiska fallgroparna i ditt uppsatsskrivande.

Anmäl dig till föreläsningen Uppsats (Hållbar student)

27 oktober: Sömn – varför är det så viktigt?

Föreläsningen ger dig grundläggande sömnfakta och en kurators samlade erfarenhet av vilka fallgropar studenter ramlar i vad gäller just sömn. Naturligtvis bjuder föreläsningen på tips på hur du kan får en bra sömn.

Anmäl dig till föreläsningen Sömn – varför är det så viktigt?

10 november: Motivation som student

Varför gör vi vissa saker som vi inte behöver, medan vi känner olust för sådant vi egentligen skulle behöva göra? I föreläsningen ska vi försöka reda ut vad motivation innebär och hur vi kan stärka den för att lyckas jobba bättre med det vi egentligen skulle vilja komma framåt med.

Anmäl dig till föreläsningen Motivation som student

24 november: Om att må dåligt

Vad är det egentligen som sker när vi upplever att vi mår dåligt. Vad sker i våra tankar och känslor och vad gör vi när vi mår dåligt? Vad säger forskningen om detta och vad är det som brukar underlätta?

Anmäl dig till föreläsningen Om att må dåligt

1 december: Vad ska jag med dessa förbannade känslor till?!

Utforskning av våra känslor, deras funktion och hur vi kan nyttja dem till vår fördel.

Anmäl dig till föreläsningen Vad ska jag med dessa förbannade känslor till?!

15 december: Tankar – superkraft eller en känsla till ohälsa?

Tankar eller kognition är människans unika superkraft bland djurriket samtidigt som det är en primär källa till psykiska hälsa. Denna föreläsning erbjuder dig en inblick i tankarnas värld och ger dig verktyg för att kunna tämja superkraften till din fördel.

Anmäl dig till föreläsningen Tankar – superkraft eller en känsla till ohälsa?

20 september, 2021

Inlägget postades i

ALL students of the department