STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information för studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet

Mellan arbetsmarknadsdag och ansökan

I februari hade vi nöjet att ha fyra aktörer på den fältarkeologiska arbetsmarknaden på besök och de berättade om sina verksamheter och bjöd på sina erfarenheter av hur de själva kom in på den fältarkeologiska banan. De yngre medarbetarnas erfarenheter och de luckor de äldre identifierat för framtiden var särskilt relevanta såhär veckorna innan ansökningstiden för nästa termin slutar och mitt i sommarplaneringen.

Bland de yngre var det konsensus kring hur betydelsefullt det var med både vänskaperna och informationsutbytet som sker inom studentföreningarna. KNUT är alltså precis lika värdefullt för framtiden som för studietiden! Ett körkort kan också ha avgörande betydelse för den första tjänsten. 

De äldre var eniga om att de inte enbart tittar på längden på utbildningen utan också vilken spetskompetens eller särintresse en sökande har. Om det står mellan lika behöriga ansökningar är det en avgörande faktor vad man specialiserat sig inom. 

Flera av de som anställer pratade också om de olika erfarenheter och meriter studenter hade med sig från sina sommarjobb, oavsett om dessa var inom guidning, förmedling, fältarkeologi eller annat. 

Så ta en funderare kring hur ni vill specialisera er kommande terminer, och sök i tid – antagningen stänger den 15 april och det är sista dagen att ändra i prioriteringsordningen också. Kom ihåg att ni bara kan bli antagna till 45 poäng och alla saker prioriterade under det stryks. Så lägg kurserna så de inte blockerar varandra om ni blir antagna. 

2 april, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department