STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information för studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet

Julläsning – med anglofil läggning

(Det här är det tredje inlägget om läsning utanför kursplanen, de tidigare har handlat om epos och Rom, och resten finns under  #julläsning)

Som kanske har framgått har den språkliga begränsningen hos eder trogna studievägledare begränsat urvalet av böcker något (ok, mycket), men nu tar jag steget fullt ut och omfamnar även platsen. Anglofila tips nedan!

Det är svårt att tänka på Storbritannien utan att tänka på kung Arthur, eller är det bara jag? Hursomhelst är en av de bästa återberättande böckerna om hela sagan den som Mary Stewart började i The Crystal Cave. Den kallas också för Merlin-serien för det är han som är huvudpersonen. Den börjar med den unge Merlin som tränas till trollkarl och så småningom blir kung Arthurs rådgivare. Mary Stewart var lysande på att blanda myt och saga med historiska fakta och miljöbeskrivning. Hela serien är tre delar, med ytterligare två böcker om andra personer i samma drama.

(syntolkning: Omslaget till boken Hild med en kvinna i ringbrynja och med ett kors om halsen)

 

Hild av Nicola Griffith utspelar sig under anglosaxisk tid och i flera av de små kungadömen som slogs om herraväldet och så småningom slogs om religion också. Här följer vi en ung flicka, Hild, som så smångingom kommer att spela en stor roll för historian. Hild fanns, hon kallas senare Sankt Hilda, och det finns några sidor om henne i Bedes betraktelser (som finns transkriberade och översatta här), men allt det händer efter boken. Nicola Griffith är fantastisk på att använda språkets utveckling och förändring för att visa var i tid och rymd vi befinner oss. Olika ord är olika viktiga beroende på hur värderingar förändras, och allteftersom Hild förflyttar sig geografiskt förändras hennes språkbruk också (scrolla ner till extramaterialet). Jag är en av många som hoppas på en fortsättning senare, men den här boken är värd sin plats i solen oavsett om Hild blir sankt Hilda eller inte.

En annan berättelse om postromersk, arthuriansk och anglosaxisk magi hittar vi i Begravd jätte/Buried Giant av Kazuo Ishiguro. Den är som alla hans böcker ett mästerverk. Och han är inte blyg med att han bygger vidare på andra mästerverk och både lånar friskt och vidareutvecklar, undersöker och trollar fram, karaktärer och skeenden. Den är utsökt.

Att fortsätta efter att ha tipsat om en nobelpristagare blir förstå svårt, men just för den sakens skull vill jag avsluta med en lättsam och ändå medryckande serie – The Great Library av Rachel Caine. Den här serien (där fyra av fem böcker redan är ute) har tagit fasta på tanken om hur världen skulle sett ut om det stora biblioteket i Alexandria inte brunnit, utan istället slutit sig samman med alla de andra stora biblioteken från den antika världen och framåt för att bevara böckernas särställning och hålla kunskapen ren. Så ingen tryckpress här inte! Istället blir böcker en raritet, och åtråvärda för både samlare och smugglare – och där börjar första boken, i London, med en boksmugglare. 

Så vad sägs? En bok kanske? Lycklig läsning!

23 december, 2018

Inlägget postades i

ALL students of the department