STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information för studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet

Hur går bemanningen till på fältsäsongen?

Det är många som skickat iväg sina ansökningar för fältarbete under kommande fältsäsong och som undrar när det kommer svar, och eftersom jag sympatiserar djupt med känslan av att inte veta något frågade jag runt kring hur det fungerar med just fältarkeologiska tillsättningar av säsongspersonal. Det här är svaren i kraftigt förkortad och förenklad form, men med min förhoppning att det ska svara på några funderingar i alla fall.

Somliga arbetsgivare har skrivit att det är en öppen ansökningsperiod och att de tillsätter tjänster löpande medan andra har en sistadag på sina annonser – oavsett vilket säger det inget om när de börjar höra av sig till de sökande. Det som istället avgör när det blir är när de olika arkeologiska uppdragen börjar delas ut till de företag som lämnat offert på dem.

Eftersom alla företag lägger offerter på alla uppdrag (generellt sett) men ingen av dem vet förrän offerten blivit antagen eller avslagen ifall de behöver folk kommer de inte att intervjua någon förrän de har besked.

Den grävledare som får sin offert antagen tar sig sedan an högen med ansökningar och börjar göra sitt eget urval baserat på vilken sorts grävning det är och vilka ansökningar de fått in. Nästa grävledare som får sin offert antagen tar över högen. Det kan alltså bli fråga om att bli uppringd efter kursare och vänner tagit emot sina samtal, allt hänger på vilken grävning det gäller.

Eftersom alla uppdragsarkeologiska företag rör sig på samma marknad och det inte går att förutsäga hur många eller få arkeologer de behöver i fält den säsongen har de heller inte möjlighet att i förväg anställa folk utan det måste finnas ett uppdrag inne att skicka ut arkeologer till.

 

Jag frågade också hur studenter skulle resonera ifall de hade blivit erbjudna en plats på en forskningsgrävning eller seminariegrävning under sommaren men helst av allt ville jobba för ett av de lokala uppdragsarkeologiska företagen och svaret var att det alltid är en merit med gräverfarenhet. Så ifall forskningsgrävningen är skillnaden mellan att ha gräverfarenhet utanför kurserna eller inte var det alltid en god idé att ta den grävning man blivit erbjuden. Möjligheten att bli erbjuden grävjobb inom uppdragsarkeologin hänger ju också på konkurrensen vid ansökning. De med gräverfarenhet hamnar högre upp i ansökningshögen.

 

Som sagt, det här är förkortat, förenklat och kraftigt parafraserat, men på det stora hela är det så det går till. Hoppas det hjälper! Och lycka till!

10 mars, 2022

Inlägget postades i

ALL students of the department