STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information för studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet

Hur bygger jag en kandidatexamen av fristående kurser?

En kandidatexamen består av 180 högskolepoäng (dvs tre års heltidsstudier) där 90 hp är i huvudämnet och avslutats med ett kandidatarbete. De andra 90 hp kan fördelas över flera olika ämnen och olika stora kurser, eller kan vara 90 hp i ett annat ämne. Om så är fallet är det möjligt att ta ut två kandidatexamina, en i vardera ämnet. Poängen som ditt huvudämne ska kombineras med måste vara högskolepoäng, och inte från annan studieform (som yrkesutbildningar eller folkhögskola), men de behöver inte vara från samma universitet. 

För våra ämnen, arkeologi, historisk arkeologi, osteologi, och antikens historia, finns det inget kandidatprogram på institutionen. Det betyder att varje student bestämmer själv hur den färdiga examen ska se ut och vad som ska vara fokus. 

Det är meningen att kandidatuppsatsen ska vara kronan på verket och därför bör kandidatterminen läsas så sent som möjligt under den studietid du avsätter för din kandidatexamen. Det är viktigt i sammanhanget att komma ihåg att vår kandidattermin bara går på hösten, så för många blir det då termin fem. 

Våra grundkurser går varje termin medan våra fortsättningskurser bara går på våren, och det gäller arkeologi, historisk arkeologi och antikens kultur och samhällsliv. Osteologi består av två grundkurser (dvs att du inte behöver ha läst den ena för att få söka den andra) som ges vartannat år. Detta är vad som kallas periodiserade kurser och är viktigt att minnas när man planerar sina studier. För alla kurser i stegrande svårighetsgrad gäller att den föregående nivån ska vara helt avklarad för att man ska få lov att gå nästa. 

Fördelen med att läsa fristående kurser som sin kandidatutbildning är att man får kombinera sitt huvudämne med något man tycker är riktigt spännande och som man anser kan stärka huvudämnet och informera hur man tar sig an sin kandidatuppsats. Vanliga ämnen att ha med är: historia, etnologi, antropologi, museikunskap, arkivkunskap, konstvetenskap, kulturvetenskap, kulturgeografi, geologi, GIS, latin, grekiska, fornsvenska, religionsvetenskap, kulturadministration, kulturmiljö, kulturarv, turism, med flera. Som synes finns det mycket mer att välja på än vad ett program skulle kunna innehålla och intressena hos studenterna drar åt olika håll! I en kandidatexamen kan det dessutom ingå utlandsstudier eller praktik. 

Om du har funderingar på vad du ska söka eller välja av det du sökt kan du alltid boka en tid med en studievägledare och prata igenom det. 

14 augusti, 2022

Inlägget postades i

ALL students of the department