STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information som berör er utbildning och studietid.

En personlig podrekommendation: Ologies om egyptisk jäst

Såhär inför ytterligare en helg med fint väder och uppmaningar att hålla avstånd känns detta som den perfekta podden och jag kunde inte låta bli att dela med mig av ett så lysande inslag i hörlurarna!

Ologies med Aly Ward är en podcast för alla som gillar att lära sig saker för lärandets skull. Som poddvärd är hon helt underbar att lyssna på för hennes ohämmade entusiasm över alla underliga och ytterst specificerade intressen folk har är så medryckande att det (varning utfärdas här) lätt leder till timmar av egna efterforskningar. Jag kom inte i kontakt med den här podcasten förrän pandemin börjat men har njutit av den ohämmat sen dess. 

Ett avsnitt som jag tror många här på institutionen (och även utanför förstås) skulle tycka var spännande är det om gastroegyptologi och Seamus Blackley, mannen som bakat bröd av jäst från gamla rikets brödkärl! (och pratar om jäst på twitter med taggen #yeastmasters)

Så med den trippla intressesfären inringad (egyptologiexperiment-hålla sig inne och baka surdegsbröd som alla verkar gilla i pandemitider-kunskap och vetenskap) tänkte jag dela med mig. Och att det sen är mannen som uppfann Xbox gör ju inte det hela sämre. Och han berättar om brödbakandet och jästanvändandet på ett sätt som både gav mig gåshud och varma känslor i magen. 

Det finns naturligtvis avsnitt om klassisk arkeologi, museologi, osteologi, egyptologi och paleontologi också. För vilken lista över -ologier skulle vara komplett utan? (och avsnitt om antropologi, ekologi, dendrologi, och många, många fler)

Varsågoda!

/Agneta, studievägledare, brödälskare, egyptologifantast

29 maj, 2020

Inlägget postades i

ALL students of the department

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *