STUDIEVÄGLEDARBLOGGEN

Blandad information för studenter på Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet

Visa rutor

Inför höstterminen 2024

Innan terminsstart brukar jag få många frågor på mail. Eftersom jag är på semester 11/7-19/8 svarar jag på några av de vanligaste här, och hoppas att det hjälper tills jag är tillbaka eller att någon annan har omedelbar hjälp åt er (och här är ett inlägg om effektiva mail).

Vill ansöka men missade göra det? Det går att göra en sen ansökan på nästan alla våra kurser, den öppnar den 15/7. Hur det fungerar med själva ansökningsprocessen har antagning.se svar på.

Hittat en kurs på hemsidan som inte går att söka?ark.lu.se under ”utbildning” finns även kurser som inte går den här terminen. Flera av våra kurser är s.k. periodiserade, d.v.s. de går i intervall. T.ex. går våra fortsättningskurser bara på våren, och våra kandidatkurser bara på hösten. Våra osteologikurser går vartannat år. Att äldre eller just nu inaktiva kurser ligger kvar under utbildning är för att de ska vara sökbara för planering.

Blivit antagen, och nu då? Glöm inte att svara ja på antagning.se, och kom på introduktionsmötet. Där kommer du att få information om allt som ska hända under terminen, om tentor och om hur institutionen fungerar, och du blir också registrerad. Du borde ha fått ett välkomstmail från institutionen också, men om det inte dykt upp kan du höra av dig till susanne.karlsson@ark.lu.se, vår utbildningsadministratör som kan kolla så vi fått rätt mailadress till dig. Här finns också information  du kan använda dig av.

Antagen med villkor? Det är en formulering som kommer på ditt antagningsbesked om det finns krav som du inte uppfyllde vid ansökningstillfället. T.ex. behöver du ha tagit ut din kandidatexamen (och inte bara klarat av din kandidatkurs) innan du kan bli registrerad på masterprogrammet. Det gör du genom Ladok (i menyn till höger) och frågor ställer du till examensavdelningen. Vänta inte till sista ögonblicket för det är längre handläggningstid i början av terminen. Det kan också röra sig om att du fattas poäng från din förra kurs för att komma in på nästa, då är det extra viktigt att du gör tentan/skriver uppgiften under uppsamlingstillfället 16/8, anmälan för hemtentorna är stängd men salstentor går att anmäla sig till i Ladok 1-3 veckor innan. Svenska lärosäten är kopplade till Ladok så de poängen kommer att vara registrerade i förväg.

Ångrat dig? Om du blivit antagen men inte vill ha din plats går du in på antagning.se och tackar nej. Ju förr du gör det desto större sannolikhet att en annan student får chans till platsen. Om du ångrar dig efter kursstart är det viktigt att du avregistrerar dig hos utbildningsadministratören också, så att det inte ser ut som om du gått hela terminen utan några poäng.

Fått en reservplats? Då är det helt en fråga om vilken kurs och vilka studenter som är före dig ifall du kommer in eller inte. Det finns inget att göra utom att vänta, reserver blir kallade i den ordning de är i systemet. Vi meddelar reserver löpande under hela första veckan på terminen. 

Behöver stöd under studietiden? Ifall du har funktionsnedsättning och skulle behöva anteckningshjälp, personlig mentor, extra tid vid tentor, tillgång till dator under tentorna och liknande, så ska du göra en ansökan om riktat pedagogiskt studentstöd. Du behöver inte ha tidigare läkarintyg eller utredning för att påbörja ett samtal med dem men ifall du har intyg tar du med det.

Vad innebär kick-off? Det är ett tillfälle då alla studenter och lärare kan träffas och prata en stund innan terminen tar fart ordentligt. Vi har fyra olika ämnesområden på institutionen och studenter som gått olika långt inom sitt eget område eller inom flera, och det här är chansen för alla att ses. Eftersom minglande är en så stor del av arbetslivet och en förmåga man tränar upp försöker vi få in tillfällen för det under utbildningen. På kick-offen assisterar vi minglandet med en bingobricka där du kryssar i rutor efterhand som du hittar personer att säga hej till. Terminens kick-off är onsdagen 4/9 kl 16-18 (ca), och jag hoppas på att få se alla där!

Missa inte heller studentföreningen KNUTs olika arrangemang under terminsstarten. Det är ytterligare ett sätt att lära känna sina framtida medstudenter och kollegor och de drar igång redan på måndagen 2/9.

Och jag hoppas på att det här hjälper tills jag är tillbaka och kan svara på frågor direkt igen. Vi ses till hösten!

10 juli, 2024

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

SI-ledare sökes!

Det har blivit dags att söka amanuenstjänsterna som SI-ledare hos oss! Vi utlyser en tjänst på vardera grundkurs för en student som tidigare gått kursen och vill leda samtal och övningar med kommande studenter. Alla direktiv för hur du ska söka finns i annonsen och var mycket noggrann med din ansökan, endast kompletta ansökningar kan beaktas. Deadline är 7/5!

De ligger på Varbi, portalen för alla arbeten på LU, och du hittar dem genom att gå in på LU:s hemsida (https://www.lu.se/vacancies) under Om universitetet -> Jobba hos oss -> Lediga anställningar -> sortera på ”Forskande och annan akademisk personal”.

En skärmavbild som visar flikarna på universitetets hemsida för att leda till rätt plats
Såhär hittar du tjänsterna som finns i dagsläget

 

23 april, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Volontärmöjlighet på utgrävning i Grekland // Volounteer at excavation in Greece

Svenska: Utlysning av volontärer: The Little Islandscape of the Saronic Project (LISP) 2025 

DEADLINE 30/4!

Allmän information 

Little Islandscape of the Saronic Project (LISP) söker volontärer bland masterstudenter för att delta i fältarbetet under säsongen 2025 på ön Anghistri i den Saroniska bukten i Grekland. Projektet pågår i fyra veckor under hösten, från den 15 september till den 11 oktober 2025. För att vara behörig att ansöka måste du: 

  • Vara minst 18 år gammal. 
  • Ha en kandidatexamen i antiken eller arkeologi (BA). 
  • För närvarande vara inskriven som student vid ett svenskt universitet vid tidpunkten för fältarbetet.

Fältarbetssäsongen 2025 

Säsongen 2025 kommer att fortsätta fältinventeringen av Anghistri och bygger vidare på 2024 års arbete på den södra delen av ön. Under undersökningen identifierades platser av intresse från förhistorisk, klassisk, bysantinsk och tidigmodern tid. Under 2025 kommer projektet att utvidga sitt arbete till de södra och centrala delarna av ön för att ytterligare kartlägga dess arkeologiska lämningar. 

Fältarbetet inkluderar daglig inventering till fots i krävande terräng samt laboratoriearbete på kvällarna, där artefakter rengörs, katalogiseras och analyseras. Fullständig utbildning ges, men tidigare erfarenhet av fältinventering eller liknande arbete är en fördel. Deltagare bör ha en god fysisk kondition på grund av arbetets krav, och kunskaper i grekiska är meriterande. 

Deltagarna förväntas arbeta måndag till fredag, samt en halvdag på lördagar (arbete avslutas runt lunch). Lördagseftermiddagar och söndagar är lediga för vila eller utflykter i regionen. 

Förmåner  

  • Boende: Delade rum (2–3 personer) tillhandahålls av projektet. 
  • Måltider: En gemensam middag per dag ingår (söndag till fredag). 
  • Resor: Projektet ersätter direktflyg från Sverige om de bokas före den 30 juni 2025. Färjor kommer också att ersättas.

Deltagare ansvarar själva för att ordna sin resa till och från Grekland. Prioritet ges till sökande som kan delta under hela perioden på fyra veckor. Ersättning för resor ges endast vid uppvisande av officiella kvitton. 

Försäkring och ansvar 

Studenter som är inskrivna vid svenskt universitet kan ha försäkringsskydd, var vänlig kontrollera detta. I annat fall måste en speciell personlig reseförsäkring tecknas.

Ansökningsprocess 

Intresserade sökande måste skicka in följande dokument senast den 30 april 2025

  • Ett akademisk CV. 
  • Ett kort personligt brev (en sida) där motivation och relevant erfarenhet beskrivs. 
  • Ange en referensperson (med e-postadress) som är beredd att skriva till stöd för din ansökan.

Skicka din ansökan till chris.nuttall@sia.gr. Vänligen ange ”LISP 2025” i e-postmeddelandets ämne. Utvalda kandidater meddelas senast den 16 maj 2025. Antalet platser är begränsat, så tidig ansökan rekommenderas. Vid frågor, vänligen kontakta projektledaren Christopher Nuttall på ovanstående e-postadress. 

//

 

English: Call for Volunteers: The Little Islandscape of the Saronic Project (LISP) 2025 

DEADLINE 30/4!

General Information 

The Little Islandscape of the Saronic Project (LISP) is seeking postgraduate student volunteers to join its 2025 fieldwork season on Anghistri Island in the Saronic Gulf, Greece. The project will run for four weeks during the fall, from September 15 to October 11, 2025. Applicants must meet the following criteria: 

  • Be 18 years or older. 
  • Hold a BA degree in antiken, arkeologi or related subject.
  • Be currently enrolled as a student at a Swedish university at the time of the fieldwork.

2025 Fieldwork Season 

This season will focus on continuing the fieldwalking survey of Angistri Island, building on the 2024 efforts that explored the southern part of the island. The survey identified locations of interest spanning the Prehistoric, Classical, Byzantine, and Early Modern periods. In 2025, the project will extend its work to the southern and central areas of the island to further map its archaeological record. 

Fieldwork activities include fieldwalking in challenging terrain for several hours daily and evening laboratory work involving cleaning, cataloguing, and analysing artefacts recovered during the day. Full training will be provided, but prior experience in fieldwalking or related tasks is advantageous. Participants should have a moderate level of fitness due to the physical demands of the work, and knowledge of modern Greek is a plus. 

Participants are expected to work Monday to Friday, with a half-day on Saturdays (finishing around noon). Saturday afternoons and Sundays are free for rest or excursions in the region. 

Benefits 

  • Accommodation: Shared rooms (2-3 occupants) provided by the project. 
  • Meals: One group dinner provided daily (Sunday through Friday). 
  • Travel: The project will reimburse direct flights from Sweden if booked before June 30, 2025. Ferries will also be reimbursed.

Participants are responsible for arranging their own travel to and from Greece. Priority will be given to applicants committing to the full four-week period. 

Insurance and Liability 

Students who are enrolled at a Swedish university may have insurance coverage, please check this. Otherwise, special personal travel insurance must be taken out.

Application Process 

Interested applicants must submit the following documents by April 30, 2025

  • An academic CV. 
  • A short personal statement (one page) outlining their motivation and relevant experience. 
  • List one referee (with email address) who is willing to support your application.

Submit your application to chris.nuttall@sia.gr. Please cite “LISP 2025” in the email subject. Selected candidates will be notified by May 16, 2025. Positions are limited, so early application is encouraged. 

For questions, please contact the Fieldwork Director, Christopher Nuttall, at the above email address. 

23 april, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

New course: Environmental humanities

For those students who will study next semester and want a little something extra from their studies – here are a new course aimed at you! It’s a short course, 3 credits, made for adding on to a full-time course, and this one gathers teachers from several different disciplines within the faculty of humanities. 

New Course: Environmental humanities

The climate issue is the largest challenge of our time. Thanks to scientific advances, we master the art of measuring climate change, yet, we seem to be unable to prevent the rapidly transgressing of planetary boundaries such atmospheric carbon dioxide, biodiversity loss, and ocean acidity.

This new, short, x-course in Environmental humanities draws on a rich humanistic tradition that for millennia has debated questions of humans’ place on earth and responsibility for the environment, other species and fellow human beings. The course will explore how we should orient ourselves in a world where our actions have far-reaching consequences across space and time. What can we learn from history, art, literature, philosophy etc. about the future of the environmental crisis and humans’ role on the planet?

Course details

Credits: 3

Study period: October – November 2025

Application: Apply through antagning.se

 

X-courses are perfect if you are looking for something extra, and enable you to benefit from the University’s breadth and expertise. You get the chance to try something outside your main field of study or deepen your knowledge even more. Take the opportunity to network by meeting students from other programmes and encountering other perspectives and get more out of your period of study, while also earning credits.

For more information, visit the course page.

31 mars, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ansökningstiden är nu – deadline 15 april

Det är den tiden på året igen då det är dags att välja vad man ska söka till hösten. Som alltid såhär års är mina samtalstider kortare och bokar upp fort så här är några svar på vanliga frågor: 

Om du funderar på att söka till vår institution och våra kurser för första gången är ditt val denna termin mellan fyra olika ämnen. Vi ger grundkursen i arkeologi (förhistorien fram till och med järnåldern), historisk arkeologi (från tidig medeltid till nästan nutid), antikens kultur och samhällsliv (från bronsålder fram till 300-talet vår tideräkning i kulturerna runt Medelhavet, med fokus på Rom och Grekland), samt historisk osteologi (studiet av arkeologiskt benmaterial) som på hösten ger arkeozoologi med fokus på djurben. Under höstterminen ger vi inte fortsättningskurserna utan de kommer tillbaka först till våren.

För de studenter som gjort eller i dagsläget gör sin fortsättningskurs och funderar på kandidatkurs är det också dags att söka till kandidaten. Det är stor konkurrens till kandidatkursen med fem platser per ämne, så gör en reservplan för vad du ska studera om du inte kommer in också. Det finns kandidatkurser i arkeologi på andra lärosäten också, om du är geografiskt rörlig, och eftersom antagningen främst sker genom högskolepoäng är ytterligare studier inte dumt. 

För våra studenter på kandidatnivå har masterprogrammets antagning precis meddelats och jag har fått några frågor om hur man ska hantera en reservplats. Mitt råd är alltid att inte oroa sig än, de som erbjuds plats har tid att tacka nej och ångra sig och det är vanligt särskilt med de internationella studenterna som söker till flera olika länder och lärosäten. Men samtidigt är det viktigt att göra en reservplan och ansöka om fristående kurser till hösten. Våra avancerade kurser ges som fristående också och det finns ca fem platser på dem till studenter utanför programmet. En reservplan till reservplanen är inte heller dumt, så sök allt som är av intresse som vilken annan termin som helst. 

På antagning.se finns alla viktiga datum och där ser ni också hur länge ni kan ändra i er prioriteringsordning på de sökta kurserna. Den är viktig för om ni kommer in på ett av era högt prioriterade val stryks ni från alla val nedanför. Var därför noga med vad ni placerar överst. Kom också ihåg att man får bli antagen till 45 hp per termin. 

Under veckan innan ansökningsdeadline (7-11/4) har jag inga samtalstider alls, så vill ni diskutera era val med mig får ni boka en av de tider som finns kvar före eller efter. 

Den 9/4 12-13 håller studierektor Åsa Berggren den ansökningsworkshop som vi brukar hålla innan ansökan går ut, så har ni frågor kring kursval eller urval kan ni ställa dem då. 

27 mars, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Research seminar: building archaeology

The department host research seminar in historical archaeology on Monday 31 March, 14.15-17.30 dedicated to the subject of building archaeology. The seminar is in room A127:

14.15-15.00: Martin Hanson & Brendan Folley (Lund University): Scandinavian late medieval elite architecture on land and at sea. A spatial study of the castle Glimmingehus and the warship Gribshunden

15.15-16.15: Gunnar Almevik (Göteborg University): Craft perspectives in the archaeology of buildings

16.30-17.30: Kristian Reinfjord (Domkirkeodden, ANNO Museerne i Hedmark, Norway): Medieval masonry and architecture – towards a building archaeology

Students are welcome to the seminars as well as researchers and staff.

27 mars, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Arbetslivsforum: sommarjobb på museum

Om ni inte redan följer Arbetslivsforum här på Humanistiska och Teologiska fakulteten borde ni börja göra det för alla de jobbannonser de skickar vidare till studenter. Mattias Fall är vår arbetslivskoordinator och den ni ska kontakta när ni börjar närma er slutet på er studietid för att få hjälp med ett effektivt CV, men han är också den som skickar vidare dessa annonser. Just nu är det sommarjobbstider och museiguide är ett vanligt första steg på arbetsmarkanden för studenter i våra ämnen. Här är en sammanställning från Mattias: 

Annonser från Facebooksidan Arbetslivsforum 20 februari 2025.

The Viking Museum i Stockholm söker guider till sommaren:
”Vi söker dig som behärskar svenska och engelska obehindrat och som även kan hålla i guidade visningar på ett tredje språk. Vi värdesätter särskilt om du har goda kunskaper i franska, tyska, spanska eller italienska”.
”Som guide är det värdefullt om du har vana att agera inför publik, gillar att stå i rampljuset och att guida både vuxna och barn. Kanske behärskar du något vikingatida hantverk eller musikinstrument att visa upp inför våra besökare? Vi ser gärna att du har eller har påbörjat en akademisk utbildning inom kultursektorn, alternativt har motsvarande yrkeserfarenhet. Viktigast är dock att du är nyfiken, vill lära dig mer och kan berätta om vikingatiden på ett medryckande och engagerat sätt!”
Observera att du måste ”även kunna arbeta enstaka dagar under våren 2025 för att vara redo inför sommarsäsongen”.
Läs mer på https://thevikingmuseum.com/jobba-hos-oss/ . Lycka till!

Kungl Vitterhetsakademien söker säsongpersonal till Stjernsunds slott och Stensjö by. Mer information finns på https://www.vitterhetsakademien.se/kulturfastigheter/lediga-tjanster.html . Lycka till!

Fler sommarjobb som guide, besöksvärd och liknande:
Friluftsmuseet Hägnan, Luleå kommun: https://www.lulea.se/ledigajobb
Gammelstad Visitor Centre, Luleå kommun: https://www.lulea.se/ledigajobb
Huseby bruk, Alvesta kommun: https://www.alvesta.se/jobb-och-foretagande/jobb-praktik-och-sysselsattning/jobb/
Äskhults by, Kungsbacka kommun: https://kungsbacka.se/foretagande-och-jobb/jobb/lediga-jobb-i-kommunen
Lycka till!

Det finns många stora och små museer runtom i Sverige, och nästan alla söker sommarjobbare. Här är några som har sista ansökningsdag mycket snart:
Grenna museum: sista ansökningsdag 23 februari
Stjernsunds slott: 21 och 23 februari
Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs fästning: 1 mars
Siggebohyttans bergmansgård (Örebro läns museum): 2 mars
Torekällberget i Södertälje: 9 mars
Lycka till!

Västerås stad söker en museivärd och en kulturarvspedagog till årets säsong. Anställningen som pedagog börjar redan 1 april, medan jobbet som museivärd har tillträde enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag för båda tjänsterna är 13 februari. Läs mer på https://www.anundshog.se/ . Lycka till!

Wanås konst söker guider. Länk för ansökan finns i platsannonsen på Platsbanken: https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/29466755 . Länken leder till ett ansökningsformulär med frågor som du ska besvara, och du behöver inte skriva något personligt brev. Du kan komplettera med CV om du vill. Lycka till!

Folklivsarkivet i Lund söker en assistent som ska arbeta med de fotografiska samlingarna i fyra månader. Erfarenhet krävs. Platsannons med länk för ansökan finns på Lunds universitets sidor med lediga jobb: https://www.lu.se/vacancies . Lycka till!

 

 

 

20 februari, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Kom med din text! // Come by with your text!

Biblioteken på SOL och LUX ordnar en gemensam skrivträff där det går att ställa frågor om akademiskt skrivande och få stöd på andra sätt. Varje torsdag! Missa inte!

Kom med din text

Skriver du uppsats eller annan skrivuppgift? Är du osäker på hur du ska citera det där kapitlet eller den där YouTube-videon, eller undrar du hur din litteraturlista bör se ut? Vill du få tips på hur du kan göra din text mer akademisk? Har du problem med att hitta tidigare forskning eller med att använda den i din text? Har du skrivkramp? Eller har du några andra frågor om akademiskt skrivande, läsande och sökande? Kom och besök vår öppna textverkstad och få hjälp av en språkpedagog och en bibliotekarie! Vi finns i datorsalen SOL:B210 på andra våningen i SOL-biblioteket varje torsdag 15–16.

//

The libraries of SOL and LUX organizes a workshop every Thursday for any and all students that struggle a bit with their various texts. If you need help with references or got a hurdle in other ways – bring your text over to them! 

Come by with your text

Are you writing a thesis or an essay or something else? Are you unsure of how to quote that chapter or refer to that YouTube video, or what a Works Cited list is supposed to look like? Do you want some tips on how to make your text more academic? Do you have problems finding previous research or using it in your text? Do you have writer’s block? Or do you have any other questions about academic writing, reading, or searching for literature? Come to our drop-in workshop and get help from an academic writing expert and a librarian! You can find us in the computer room SOL:B210 on the second floor of the SOL Library, every Thursday 15–16.

6 februari, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Praktikkurs för humanister – ett seminarium 12/2

Det känns tidigt att prata om det redan i februari, men i mars öppnar ansökningsomgången för höstterminen och då kanske det är dags att göra praktik? Det finns en kurs som gäller alla studenter på HT-fakulteten och som är studiemedelberättigad, 30 hp, och på grundnivå. Den går fint att kombinera med alla våra ämnen och för studenter som vill ha mycket praktiska inslag i sin utbildning är det ett bra sätt att komma ut och prova på yrken. 

Inför ansökningen håller SOL (som är andra halvan av fakulteten och den institution som har det administrativa ansvaret för kursen) ett informationsseminarium och eftersom det innebär andra förberedelser med en praktikkurs än med en vanlig kurs rekommenderar jag varmt att ni går på det.

Seminarium om praktik i utbildningen onsdagen den 12/2 2025 (ingen anmälan krävs):

Som student vid LU har du fina möjligheter till praktik.

Att göra praktik innebär att du inom ramen för en universitetskurs utför ett arbete på en arbetsplats. Du får då möjlighet att reflektera över vad du har lärt dig och vilka karriärvägar som kan passa dig. 

Under seminariet får du information om vad det innebär att göra praktik som en del av din utbildning samt tips och råd om hur du går tillväga för att hitta en praktikplats.

När?

Onsdag 12 februari kl 15:15–16:00

Var?

SOL: A129b

Vem?

Arbetslivskoordinator Mattias Fall

Studievägledare Susan Hydén

Förbered dig gärna genom att besöka dessa sidor:

 

6 februari, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Jobbannons för fältarkeologi: Arkeologerna

Arkeologer sökes till Fältsäsong 2025

Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal.

Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.

Arbetsbeskrivning
Vi söker Arkeologer för 2025 års fältarbetssäsong. Arbetsuppgifterna består i att delta i arkeologiska undersökningar och i detta kan ingå bland annat grävning, dokumentation och publikt arbete. Undersökningarna kan komma att beröra alla arkeologiska tidsperioder från stenålder till nyare tid.

Kvalifikationer
Du bör ha akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi eller medeltidsarkeologi/historisk arkeologi samt gärna tidigare erfarenheter från fältarkeologisk undersökningsverksamhet. Har du även erfarenhet av att leda arkeologiska undersökningar eller av ärendehandläggning inom kulturmiljövården är detta meriterande. God kännedom om digital dokumentationsteknik är också meriterande. Vi ser gärna att du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Det är en fördel om du har B-körkort.

Det är viktig för oss att du tillsammans med dina kollegor tar ansvar för att undersökningarnas målsättningar uppfylls. Det förutsätter att du är en lagspelare med en hög grad av professionalitet, utvecklad samarbetsförmåga, att du är kommunikativ och att du bidrar till en god arbetsmiljö

Anställningen
Tillträde till tjänsten är under mars eller senare, dock senast i november. Anställningstiden kan variera. Stationeringsort är Linköping, Lund, Mölndal, Hägersten (Stockholm) eller Uppsala

Välkommen med din ansökan! 

Titta gärna in på vår hemsida 
http://arkeologerna.com/

 

5 februari, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Jobbannons: Museilärare Glimmingehus

Glimmingehus är inte bara tjusigt och vackert beläget, det söker också sex sommartjänster som museilärare. All information finns att hitta i annonsen hos Riksantikvarieämbetet, det är krav på egen transport till arbetsplatsen och deadline för ansökan är 18/2. De skriver: 

Dina arbetsuppgifter

Du är en i vårt team som tillsammans arbetar för att göra både virtuella och fysiska besök på Glimmingehus till en lustfylld och innehållsrik upplevelse. Dina arbetsuppgifter består huvudsakligen av:

  • Genomförande av visningar av borgen, dramatiseringar och pedagogiska program på plats för allmänhet, skolgrupper och bokade grupper.
  • Arbete i vår butik och entré med försäljning, kundmottagande, information, kassaarbete, dagsavslut, påfyllning av varor och liknande.

Det kan också förekomma att du får genomföra livesändningar till skolor och allmänhet med hjälp av vår 3D-modell av borgen. Vi ser det som självklart att du är öppen för att arbeta digitalt, arbeta med barn samt i roll. Du tar även emot internationella gäster med visningar på engelska och kanske på tyska eller något annat språk. Genom publika aktiviteter kring medeltida sysslor och hantverk bidrar du till att levandegöra borgen och borggården. Vissa tjänster kan innehålla särskilda ansvarsområden såsom skötsel av örtagården, guidning på tyska, uppföljning av verksamheten eller vissa evenemang. Även viss städning och skötsel av besöksmålet ingår i arbetsuppgifterna.

Din kompetens

  • Du ska kunna genomföra visningar på lättbegriplig svenska och du ska kunna guida på engelska.
  • Du är utåtriktad, beredd på att ta egna initiativ och har god samarbetsförmåga.

Avgörande vikt läggs vid personlig lämplighet för tjänsten.

Meriterande är minst tre terminers studier fullbordade i något av följande ämnen: historisk arkeologi, arkeologi, etnologi, konsthistoria eller historia. Önskvärt är dessutom någon form av pedagogisk utbildning och/eller motsvarande erfarenhet.

Kassavana och erfarenhet av att arbeta i butik, gärna av liknande slag, är meriterande. Önskvärt är erfarenhet från turistbranschen och god kännedom om sydöstra Skåne.

Andra språkkunskaper är önskvärda, främst tyska och danska.

Tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete samt program- och visningsverksamhet är meriterande. Eftersom barn är en stor och prioriterad målgrupp för Glimmingehus så är erfarenhet av arbete med barn meriterande. Erfarenhet av historisk dramatisering är önskvärt. 

Kunskaper i allehanda hantverk och aktiviteter som kan utföras som ett levandegörande av medeltiden är meriterande och kan uppväga en lägre grad av önskad formell utbildning.

Tillgång till boende nära Glimmingehus eller körkort och bil är helt avgörande då allmänna kommunikationer saknas. Det är obligatoriskt att skriva i din ansökan på vilket sätt du planerar att ta dig till arbetet.

Lycka till!

5 februari, 2025

Inlägget postades i

ALL students of the department

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg