Alumner i arbetslivet!

Två av våra fd studenter (och SI- mentorer) Anna K Wändahl och Kristoffer Brink jobbar sedan en tid tillbaka på utgrävningen av Klemenskirken i Trondheim. Superspännande så in och följd grävningen på facebook. https://www.facebook.com/klemenskirkenutgravningtrondheim/?pnref=story

Jag har fått äran att intervjua dem och nedan kan ni inspireras av att plugga mer hos oss, att söka jobb i Norge och /eller åka på semester i Trondheim?

Kristoffer Brink

 

Anna K Wändahl

 

 

 

 

 

Hur fick ni jobbet på den grävningen?

Eftersom vi även under förra året arbetade i Norge så hade vi bättre insikt i vilka företag i Norge det finns som bedriver arkeologiska utgrävningar. Det gjorde att vi kollade på universitetens hemsidor, NIKUs hemsida etc. På NIKUs hemsida låg en annons om att de sökte arkeologer till fältsäsongen, så vi sökte till den. Vi sökte både generellt till NIKU och till denna grävningen specifikt. På NIKU är det ganska vanligt att man gör en generell utlysning (som framförallt blir Oslo), samt lokala för de olika distriktskontoren.

När vi fick jobb i Kristiansand året innan låg det en annons på Arkeologi i Norge på Facebook. Denna sidan rekomenderas, tillsammans med Arkeologhjelpern också på facebook.

  • Vad har dem tyckt varit bra att ni har haft från er utbildning hos oss på LU? (någon kurs, eller forskningshistorisk eller annat som era kollegor eller chefer påpekat varit extra bra/viktigt att just ni hade från er utbildning)

Norge ligger efter i den digitala arkeologiska kunskapen, allt från totalstation, GPSer, GIS och 3D, det är också inom det som Kristoffer har fått sina anställningar i Norge. Så ännu så är det en fördel att ha den kunskapen med sig. Under grävningen hos NIKU har det också varit mycket uppskattat med den relativt hårda drillningen vi har fått i single-context.

En annan sak som vi märkt är att det är en fördel om man har specialiserat sig på något. Så ”snöa” gärna in er på en sak, tex keramik, provtagning, etc etc.. och var inte rädd för att poängtera om det är något du kan.

  • Vad behöver man som svenska medborgare tänka på och göra för att kunna jobba i Norge? (praktiska saker som försäkring, bank för lönen osv.)

Det är egentligen ganska enkelt då vi inom norden har ett samarbetsavtal för arbete över gränserna. Det som kan vara lite arbetssamt är att skaffa sig ett identifikationsnummer i Norge (motsvarande personnummer). Om man inte ska jobba någon längre tid (under 6 månader) måste skaffa tillfälligt personnummer via Skatteetaten och även lämna in ett skattekort. För att få detta måste man personligen möta upp vid ett norskt skattekontor, vilket gör att man inte kan få något egentligt kontrakt förrän det är fixat. Men det brukar lösa sig ganska lätt. Personummret fungerar inte som ett vanligt norskt personnummer, utan ett norskt personnummer får du först om du jobbat i sex månader. Du skattar din lön i Norge och måste därför också deklarera i Norge. Deras deklaration är relativt enkel, och det finns inga straffavgifter ifall du missar att skicka in den och vill man inte göra några ändringar så behöver man inte ens lämna in en deklaration. Det du missar är eventuella avdrag som man kan göra. Första två åren har du nämligen möjligheten att göra ett 10 % avdrag, men det gör generellt ingen större skillnad. Kan vara bra att också vara observant när man ska få tillbaka på skatten, för har du inget norskt bankkonto måste man skicka in blanketter för att få ut det.

Lönen kan utbetalas till ditt svenska konto, det enda du behöver göra är att ta reda på vilket IBAN-nummer och BIC/SWIFT . Bankerna tar oftast ut avgift för att ta emot pengar från ett annat land. Kolla också upp hur mycket din bank tar i avgift för att du tar ut pengar i bankomat eller betalar med kort. För vår del är det så att avgiften är lägre i Annas bank när det gäller att ta ut pengar ur atutomaten, medan det är lägre avgift för att betala med kortet i Kristoffers bank.

  • Hur mycket norska måste man kunna för att jobba är? löser det sig med svenska eller ska man plugga på innan man åker dig?

Ingen av oss pluggade norska innan vi åkte, och det löser sig oftast. Efter hand så lär man sig de olika uttrycken och i värsta fall får man ta det på engelska. Den grävningen vi är på nu består av ett internatioenllt team, med folk från Spanien och England så på siten pratar vi mycket Engelska, medan vi i fjor mer pratade en blandskandinaviska.

// Anna och Kristoffer våren 2017

This entry was posted in ALL students of the department. Bookmark the permalink.

Write a Comment

* Required